Najboljše milonge v Buenos Airesu v novembru 2023

V Buenos Aires se z možem vračava vsako leto in tudi v letu 2023 sva tam preživela pet tednov, kar je za dva ljubitelja tanga pravo razkošje. Vsak večer sva se potopila v svet milong, raziskovala različna prizorišča in se vedno znova vračala k najinim najljubšim milongam. V Buenos Airesu, ki je globalna prestolnica tanga, je vsak večer na razpolago nekje med 20 in 50 milong (več jih je ob koncu tedna), kar je sicer čudovito, ampak predstavlja resen izziv, kako se odločiti, katero milongo obiskati.

Salon Marabu 2
Orquesta Tipica La Juan D’Arienzo igra v Salonu Marabu v Buenos Airesu
Milongas in Buenos Aires 2023
Toliko vstopnic na milonge se v Buenos Airesu nabere v petih tednih

Milonge v Buenos Airesu so si podobne, a obenem tudi različne. Na nekaterih lahko doživiš čudovito glasbo v živo, ki jo izvajajo odlični tango orkestri, ki jih je v mestu na pretek. Na večini izmed njih vsakič nastopajo odlični plesni pari, kupiš lahko tango obleke, čevlje – ponudba milong je raznolika kot samo mesto. Različni DJ-ji skrbijo za glasbeno raznolikost, precej milong pa pred samim začetkom ponuja tudi tečaje tanga za različne nivoje za vse, ki bi radi izpopolnili svoje plesne spretnosti.

Udeležba na milongah najprej zahteva razmislek, kam oditi tisti večer (skoraj nikoli se v Argentini ne razmišlja za več dni vnaprej, tu živijo le iz dneva v dan), nato pa tudi rezervacijo, saj so največkrat tako polne, da lahko prideš v dvorano le z vnaprejšnjo rezervacijo mize. Rezervacija poteka skoraj izključno preko WhatsAppa, kar za Evropejce dostikrat predstavlja poseben izziv, saj WhatsAppa ne uporabljamo pogosto. No, v Argentini brez tega pač ne gre. Rezervacija ti zagotovi mizo za ves večer in tu se ti ne more zgoditi tako, kot se mi je enkrat v Ljubljani, ko mi je dobesedno na kolena sedla plesalka iz Madžarske, kateri se je zdelo, da ji tisti prostor sigurno bolj pripada kot meni, pa res si je bila zelo všeč. V Argentini s takšnim pristopom sigurno ne bi prišla daleč, kljub njeni hudi percepciji večvrednosti…

Obiskovalci na milonge ne pridejo samo zaradi plesa, ampak tudi uživajo v večerji (večina milong ponuja hrano in pijačo), pijači in skupni zabavi, ki zaznamujejo tango sceno v Buenos Airesu. Vsaka milonga prispeva k bogatemu mozaiku kulture tanga v tem mestu.

Kratek pregled milong, ki sva jih obiskala:

Seveda ni mogoče, da bi obiskala prav vse milonge, zato se vsakdo odloči za tiste, ki so mu najljubše, in se k njim vedno znova vrača. Nama je uspelo obiskati milonge, opisane v nadaljevanju.

V živahnem središču Buenos Airesa je Salon Marabu na naslovu Maipu 365 postal osrednje središče živahne scene milonge v mestu. Ker je skoraj vsak dan v tednu tu organiziran plesni dogodek, je to prizorišče postalo priljubljeno mesto za navdušence nad tangom in pravi magnet za tiste, ki iščejo milongo v čistem mestnem središču.

Plesni nastop v Salonu Marabu v Buenos Airesu
Salon Marabu
Salon Marabu v Buenos Airesu

Prednost je nedvomno odlična lokacija, ki se nahaja v samem središču metropole, poleg znamenite avenije Corrientes. Zaradi svoje osrednje lege je priročna in dostopna izbira za domačine in obiskovalce.

Ima pa lokacija v čistem središču mesta tudi svoj izziv, in sicer je to udeležba običajnih turistov, ki pridejo na milonge le kot gledalci, kar predstavlja precej nenavadno izkušnjo za redne obiskovalce milong. Nekateri izmed turistov tako na večerni dogodek pridejo oblečeni v kratke hlače, majice s kratkimi rokavi in superge, ves čas glasno govorijo, ploskajo po vsaki glasbi posebej in ves čas slikajo ter snemajo plesalce na plesišču. Če prideš na milongo le plesat, je res neprijetno, ko ti glasni Američani v kratkih hlačah ves čas pred nosom mahajo s telefoni in kamerami in te snemajo. Pogosto pa se celo zgodi, da najpogumnejši izmed turistov po nekaj popitega alkohola tudi sami pričnejo “plesati tango” na sredini plesišča, kar zna biti še posebej nadležno.

Vpliv teh turistov je v veliki meri odvisen od tega, kako se do njih obnašajo organizatorji – dogaja se tudi, da jih nekateri organizatorji posebej opozorijo, da je slikanje ter snemanje v smeri proti plesišču prepovedano. To vedno večkrat izrecno pove tudi Horacio Godoy v legendarni La Viruti.

V Salonu Marabu, ki je res zgodovinski, saj so v njem v preteklosti nastopali orkestri Carlosa Di Sarlija, Anibala Troila in drugih legend tanga, je organiziranih več milong raznih organizatorjev, od katerih sva bila midva na milongah, opisanih v nadaljevanju.

MILONGA PARAKULTURAL

Orquesta Tipica La Juan D’Arienzo igra na Milongi Parakultural v Buenos Airesu

Milonga Parakultural je živahno tango srečanje, ki poteka vsak torek in petek v Salonu Marabu, Maipu 365. Milonga se je januarja 2023 preselila iz ikoničnega Salona Canning in je še vedno priljubljena milonga za mnoge plesalce. Milongo že več kot 20 let organizira Omar Viola; DJ je Horacio Gabin, občasno pa DJ konzolo prepustijo tudi gostujočim DJ-em, večkrat tudi meni.

Vzdušje na milongi je odlično, z odlično glasbo ter odličnimi plesalci, tako domačini kot tudi tujimi. Na vsaki milongi je nastop vsaj enega plesnega para, skoraj vedno nastopa tudi orkester v živo. Omar Viola res poskrbi, da se na Milongi Parakultural vedno dogaja kaj zanimivega.

Turisti sicer prihajajo na milongo, vendar je tu njihova prisotnost dokaj nemoteča. Skozi vsa leta je bila Milonga Parakultural najina najbolj priljubljena izbira in ima posebno mesto kot prizorišče, kjer vsakič, ko sem v Buenos Airesu, nastopam kot gostujoči DJ. Omar Viola in Horacio Gabin mi 100% zaupata in mi prepustita celoten večer, ona pa uživata v plesu.

Parakultural
Parakultural 3
Milonga Parakultural Buenos Aires
Parakultural 2
Horacio Gabin je stalni DJ na Milongi Parakultural že vrtsto let – ponosna sem, da sva dobra prijatelja

EL MILONGON

Carina D’Alvia & Hernan Perez na milongi El Milongon, Salon Marabu, Buenos Aires 2023

El Milongon je milonga, katero je treba obiskati in poteka vsako nedeljo v Salonu Marabu, osrednji lokaciji za tango navdušence. Dogodek, ki ga organizira Lorena Bouzas, ki odlično skrbi za obiskovalce, se ponaša z odlično glasbo, za katero poskrbita DJ-a Lorena Bouzas in Carlos Moreira El Pituco. Na plesišču so odlični plesalci, ki ustvarjajo živahno in pozitivno vzdušje.

El Milongon vsebuje tudi eno ali dve tandi argentinske cumbie, kar dogodek še dodatno popestri. Milonga El Milongon pogosto povabi tudi orkestre v živo ter vključuje plesne nastope odličnih parov. El Milongon s svojim prijaznim ambientom in raznoliko ponudbo nudi bogato in simpatično izkušnjo tako za ljubitelje tanga kot za novince. Lorena in El Pituco sta pa vsekakor med najboljšimi DJ-i v mestu!

el milongon
Salon Marabu 3
Orquesta Tipica Color Tango nastopa v Salonu Marabu na milongi El Milongon

LA DEL CENTRO MILONGA

Salon Marabu vsako sredo oživi z dobro organizirano in prijetno milongo, ki jo pripravlja Carolina Couto. Na dogodku vsakič igra orkester (ali celo več orkestrov) v živo, kar večeru doda posebno noto. Različni DJ-ji skrbijo za glasbo, kar zagotavlja raznoliko in prijetno izbiro za plesalce in navdušence.

Milonga ni znana samo po svoji glasbeni ponudbi, temveč tudi po toplem in prijaznem vzdušju. Predana organizatorka, Carolina Couto, skrbi za obiskovalce s pristnim gostoljubjem in spoštovanjem do plesalcev ter ustvarja prostor, kjer se vsi počutijo dobrodošle.

la del centro

MILONGA MALENA

Ob sobotah v Salonu Marabu poteka milonga, katero organizira družina Rodriguez, je pa na žalost na naju naredila precej slab vtis. Mize dodeljuje Malena Rodriguez, hčerka, ki je očitno naklonjena le tistim plesalcem, ki jih osebno pozna, ter turistom, ki ji prinašajo denar. Midva sva prišla na milongo kot običajna plesalca in bila kljub vnaprejšnji rezervaciji potisnjena za oddaljeno mizo na balkonu, skupaj še z dvema organizatorjema tango dogodkov iz Celovca, s katerima smo se skupaj čudili nenavadnemu večeru. Glasni turisti v kratkih hlačah pa so sedeli pri mizah ob plesišču ter snemali in glasno komentirali vse, kar se je dogajalo na plesišču. Glasbeni izbor, ki ga pripravlja DJ Mario Orlando, so zasenčile nenehne objave organizatorja, kar je ustvarilo precej nenavaden in neprijeten večer.

Ta milonga v Salonu Marabu je bila edina, na kateri res nisva uživala ter sva jo zelo kmalu tudi zapustila. Zelo očitno je bilo dajanje prednosti običajnim turistom pred plesalci tanga, saj so turisti zasedli glavne mize blizu plesišča. Noč je zaznamovala velika in moteča prisotnost turistov, njihovi vzkliki, aplavzi in “plesanje” sredi plesišča, kar je vse skupaj povzročalo precejšnje motnje. Nenehne prekinitve in motnje, skupaj z nenavadnim sedežnim redom, so naju pripeljale do tega, da sva milongo obiskala samo enkrat, ostala na kratko in se na koncu odločila, da se sem več ne vrneva.

LA VIRUTA TANGO CLUB

Nastop orkestra Otros Aires na milongi La Viruta Tango Club v Buenos Airesu

Ta ikonična milonga je prava institucija v Buenos Airesu, saj obstaja že več kot dve desetletji. Milongo, ki se nahaja v srcu Palerma na naslovu Armenia 1366, organizira legendarni Horacio Godoy, katerega seveda dobro poznamo tudi v Ljubljani.

Milonga, ki poteka vsak petek in nedeljo, ponuja odlično izkušnjo, ki se začne z lekcijami že nekaj ur pred milongo. V prvih urah milonge najprej poteka nastop orkestra v živo, nato pa sledi mešanica glasbenih žanrov – salsa, cumbia, rock ter seveda tango, kar ustvarja živahno in raznoliko vzdušje.

Za tiste, ki iščejo pristno izkušnjo tanga, pa se na milongo ne hodi pred 2:30 zjutraj, ko se čarovnija resnično prične. Ob tej pozni uri so na plesišču le še izkušeni plesalci, zaradi česar je ta milonga v jutranjih urah postala zbirališče najboljših plesalcev tanga v Buenos Airesu. Petkovi večeri so še posebej živahni, saj takrat nastopajo orkestri v živo.

Ta milonga, znana po odlični glasbi in živahnem ambientu, si je prislužila sloves ene najboljših v mestu, če ne kar najboljše. Za tiste, ki iščejo pristno izkušnjo tanga, je obisk milonge La Viruta Tango Club v Buenos Airesu obvezen, še posebej po 2:30 uri zjutraj.

La Viruta tango club
La Viruta 1
La Viruta 1

LA MILONGA DE LUCY

Milonga je organizirana v zgodovinskem klubu Gricel na ulici La Rioja 1180, ki je dokaz bogate dediščine kulture tanga Buenos Airesa. Organizira jo Lucy Alberto, ki prijazno poskrbi za vse prisotne.

DJ je Brian Mujica, ki vrti odlično glasbo in poskrbi za resnično tradicionalno izkušnjo. Klub Gricel je čudovt starinski lokal, zanj je značilno toplo in prijazno vzdušje, ki odraža strast do tanga.

Za razliko od nekaterih milong, to prizorišče običajno privablja lokalne plesalce oziroma domačine. Na milongi je vedno tudi nekaj plesalcev iz tujine, odsotnost običajnih turistov pa prispeva k pristnemu in lokalnemu vzdušju milonge.

Milonga Lucy v klubu Gricel je zatočišče za vse tiste, ki cenijo korenine tanga. Z odlično glasbo, prijetnim vzdušjem in pretežno domačimi plesalci je ta milonga pristna izkušnja tanga v Buenos Airesu.

La milonga de Lucy

MILONGA DE BUENOS AIRES

Nahaja se v 5* Hotelu Abasto in jo vsako soboto organizira Carlos Gallego. Milonga je enostavno dostopna s podzemno železnico, saj je postaja podzemne železnice Carlos Gardel v nakupovalnem centru Abasto tik poleg hotela.

DJ-ja Dany Borelli in Vivi La Falce pripravljata odličen glasbeni izbor – tudi ona dva sta med najboljšimi tango DJ-i v Buenos Airesu. Odsotnost običajnih turistov, ki bi opazovali plesalce, omogoča prijetno okolje, ki pritegne raznoliko množico domačih in tujih plesalcev tanga.

Pri tej milongi je poudarek je na plesu, saj ne vsebuje niti nastopov, niti orkestrov, niti lekcij. Kdor išče milongo, kjer bi se lahko do sitega naplesal ob odlični glasbi, je Milonga de Buenos Aires sigurno odličen izbor.

Milonga de Buenos Aires
Hotel Abasto 1
Plesišče na Milongi de Buenos Aires v Hotelu Abasto

PORTENO Y BAILARIN

Nastop na milongi Porteno y Bailarin v Buenos Airesu

Ta milonga, ki se nahaja v osrčju Buenos Airesa v salonu El Beso na naslovu Riobamba 416, je živahen dogodek, ki je letos praznoval že 23. obletnico delovanja, ves čas pa jo organizira Carlos Stasi, ki je v Buenos Airesu prava legenda tanga.

Stalni DJ je Luis Paillallef, ki ima odličen smisel za glasbo, in pripravi odličen glasbeni izbor. Vsaka milonga vsebuje tudi nastop vsaj enega, če ne dveh plesnih parov, občasno pa na njej nastopijo tudi orkestri v živo.

Milonga pritegne raznoliko množico obiskovalcev in se ponaša z zelo dobrimi plesalci, tako domačimi kot številnimi tujimi. Običajnih turistov skoraj ni, kar je zelo pohvalno. Nekateri sredini večeri so nabito polni, včasih pa je vzdušje tudi bolj intimno, z ne najbolj polno dvorano, kar ponuja odlične možnosti za ples.

Zaradi predanega organizatorja Carlosa Stasija je ta milonga postala priljubljena stalnica v tango skupnosti Buenos Airesa. Ne glede na to, ali je plesišče živahno ali bolj sproščeno, Salon El Beso ostaja brezčasna destinacija za tiste, ki iščejo odlično glasbo, dobre plesalce in pravi duh buenosaireškega tanga.

Porteno y bailarin 4
Porteno y bailarin 4
Dolgoletni organizator milonge Carlos Stasi, najin prijatelj
Porteno y bailarin 4
Porteno y bailarin 4

MILONGA EN LO DE BALMACEDA

Nastop na milongi En lo de Balmaceda v Buenos Airesu

Četrtkova milonga, ki jo organizirata Ernesto Balmaceda in Stella Baez, se nahaja v salonu La Nacional na naslovu Adolfo Alsina 1465. Čeprav je plesišče malce ozko in dolgo, je prostor zelo simpatičen.

Vsak četrtek organizatorja pripravita nastope nadarjenih plesalcev, ki prispevajo k živahnemu vzdušju milonge. Na plesišču je mešanica domačih in tujih plesalcev, nekaj nemotečih turistov pa od daleč opazuje dinamiko plesišča.

Čeprav je glasba, za katero skrbi DJ Jose Luis Barrios, dobra, meni osebno ni bila ravno najljubša – morda le zato, ker velika količina zaporednih tand Tanturija, Laurenza in D’Agostina ni ravno moja najljubša glasbena izbira; je bila pa drugim ljudem glasba zelo všeč.

Milonga ima včasih izziv, da sprejme preveč rezervacij, kar privede do neudobno polnega plesišča ter dvorane nasploh, kar malce zmanjša celoten užitek večera. Kljub občasnim izzivom s prezasedenostjo ostaja četrtkova milonga En lo de Balmaceda v Salonu La Nacional pomembna stalnica na tango sceni v Buenos Airesu zadnjih 5 let.

Milonga en lo de balmaceda

BARAJANDO

Še ena odlična milonga v osrčju Buenos Airesa v tango klubu Lo de Celia na naslovu Humberto Primo 1783. To je milonga, ki poteka vsako sredo in nedeljo, organizira pa jo Jonatan Rojas, ki je prijazen in spoštljiv gostitelj. Jonatan prijazno poskrbi tako za svoje stalne plesalce, prav tako pa tudi za plesalce, ki se pri njemu znajdejo prvič.

Milonga Barajando je še ena milonga, ki navadno ne vsebuje nastopajočih orkestrov ali plesalcev: osredotoča se skoraj izključno na ples. Glasba, za katero skrbi stalni DJ Dany Borelli, prispeva k zelo prijetnemu vzdušju in plesalce kar vabi na plesišče.

Milonga Barajando z mešanico lokalnih in tujih plesalcev ohranja pristen ambient, k dobri izkušnji pa vsekakor pripomore odsotnost navadnih turistov, ki bi prišli na milongo le na ogled plesalcev.

Ta milonga si je upravičeno prislužila svoje mesto med priljubljenimi tango destinacijami, saj ponuja pravi okus kulture tanga Buenos Airesa. Za tiste, ki iščejo odlično glasbo in super vzdušje, je milonga Barajando v Lo de Celia odličen izbor.

Barajando 1
Barajando 1
Barajando 2

FIESTA MILONGUERA

To posebno milongo, ki občasno poteka ob ponedeljkih v elegantnem okolju Salona Marabu, organizira Oscar Hector, simpatičen starejši gospod, ki na tango sceni v Buenos Airesu deluje že desetletja in ga poznajo vsi na tango sceni. Vedno se trudi, da zagotovi čudovito izkušnjo vsem udeležencem. Čeprav milonga ni organizirana vsak teden, je kljub vsemu zelo prijetna.

Oscar Hector, srce te milonge, s pristno povezanostjo s svojimi obiskovalci, poskrbi, da je na milongi vsem prijetno.

Največkrat na milongi nastopa eden izmed mnogih odličnih argentinskih plesnih parov, za glasbo pa skrbi DJ Marcelo Salusky, ki ima zelo dober izbor.

Čeprav milonga morda ni stalnica, je njen čar v personaliziranem dotiku, ki ga zagotavlja Oscar Hector. Udeležba na milongi je zelo prijetna in na njej sva bila vsak ponedeljek.

Fiesta-milonguera-1

ZA ZAKLJUČEK

Pet nepozabnih tednov v Buenos Airesu novembra 2023 sva z možem posvetila strastnemu raziskovanju sveta milong. Vsak večer je bil novo doživetje, novo priložnost za raziskovanje raznolikosti tango prizorišč v tej globalni prestolnici tanga. Kljub izzivom, kot so glasni turisti ali nenavadne situacije, sva obdržala najine najljubše milonge ter našla še nekaj novih.

Vsaka milonga je prispevala k bogatemu mozaiku kulture tanga, ki sva ga vzljubila in ga bova nosila s seboj vse do naslednjega obiska tega magičnega kraja.

Tango DJ Alenka
Scroll to Top